luni, 7 septembrie 2015

DE CE ESTE NECESARĂ CATEDRALA NEAMULUI LA BUCUREȘTI

NU AM SĂ ADUC ARGUMENTE LEGATE DE DOCTRINA RELIGIOASĂ! DAR DE CE SĂ NU AVEM ȘI NOI O CATEDRALĂ SIMILARĂ  CU CELE DE LA VECINII BULGARI ȘI SÂRBI!

Vizitând în 1985 Bulgaria făcând un circuit în țara vecină din sud am fost surprins de mărimea și arhitectura deosebită a Catedralei Alexandr Nevski din  Sofia. M-am întrebat atunci cum se face ca într-o țară mai mică și mai săracă decât România să fie construită între 1904 - 1912 o asemenea mare catedrală?
Dorința primului Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române  Miron Cristea (1868-1939), cap al bisericii Ortodoxe Române între 1918-1925 în calitate de  Mitropolit Primat și între 1925-1939 Primul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, de a se construi în București Catedrala Mântuirii Neamului a rămas un deziderat. Se îndeplinește astăzi cu multe contestări. Câinii latră caravana trece! Abia în secolul XXI putem spune „Deșteaptă-te Române!” măcar să ajungem din acest punct de vedere la nivelul vecinilor noștri, mai mici și mai săraci. 
O catedrală, similară din punct de vedere al mărimii cu cea din Sofia, a fost ridicată la Belgrad între 1935-1958, cu hramul Sfântul Sava . Literatura de specialitate scrie că în lumea ortodoxă sunt considerate cele mai mari trei catedrale :  
- Iisus Mântuitorul din Moscova;
- Alexandr Nevski din Sofia;
- Sfântul Sava din Belgrad.

Catedrala Alexandr Nevski din Sofia 

Lângă Catedrala Alexandr Nevski 1985


Catedrala Sfântul Sava din Belgrad 


Interiorul Catedralei Sf. Sava din Belgrad